LED Rasveta

Svetlost je važan element koji kreira dobru atmosferu i pretvara je u vašu ličnu oazu. Kombinacija različitih lustera, plafonjera, lampi i svetiljki može da pruži sasvim novi doživljaj starog prostora – počev od vizuelne širine, pa do naglašavanja boja i nameštaja. Zato ne čudi što se njenom izboru prilikom izgradnje ili renoviranja stana posvećuje velika pažnja.

Primeri led rasvete: lampa, šinske led lampe, plafonjera led

Kvalitetna led rasveta i širok asortiman proizvoda, na jednom mestu.

Pogledajte našu ponudu LED rasvete, kao i cenu ⬇

Led sijalica, led paneli, led trake, led reflektori, napajanja itd.

Filter

Pokušaćemo da odgovorimo na vaša najčešća pitnaja u vezi rasvete:

Gde i za koje svrhe se koristi osvetljenje?

Koristeći izvore svetlosti kao što su sijalice, LED sijalice ili neonska svetla, osvetljenje je sistem koji omogućava osvetljavanje područja ili stvari. Služi raznim funkcijama i koristi se u raznim okruženjima, uključujući osvetljenje domova, kancelarija i javnih površina. Njegova svrha je da proizvede dovoljno svetla kako bi ljudi mogli da vide šta rade i da se osećaju sigurno i opušteno u svom okruženju.

Prema zahtevima i nameni, koristi se nekoliko vrsta osvetljenja. Ilustracije radi, svetla se koriste za sportske terene, radne i druge aktivnosti i dekoraciju. Koristi se za osvetljenje unutrašnjih ili spoljašnjih površina zgrada, domova ili drugih predmeta, kao i za osvetljavanje prilaza, parkinga i drugih oblasti. Postavlja se na različite načine, uključujući postavljanje stolnih svetiljki, postavljanje lampi na zidove ili plafone, itd.

Pored toga, osvetljenje dolazi u različitim nijansama i intenzitetima koji mogu uticati i na raspoloženje onih u prostoriji i na ambijent mesta. Prilikom odabira osvetljenja treba uzeti u obzir namenu mesta, potrebe korisnika i druge relevantne faktore.

Rasveta u kući
Rasveta u kući

Koliko je osvetljenje presudno?

Svetlost u velikoj meri utiče na radno okruženje i zdravlje zaposlenih. Za jasno vidno polje, koje zauzvrat pomaže u produktivnosti i minimizira greške na poslu, neophodno je dovoljno osvetljenja. Smanjena produktivnost i veći rizik od nezgoda mogu biti rezultat lošeg ili nedovoljnog osvetljenja, što takođe može izazvati naprezanje očiju, glavobolje i druge probleme sa vidom.

Shodno tome, ključno je pravilno organizovati osvetljenje na radnom mestu i koristiti prave vrste lampi i osvetljenja. Direktnije i difuznije osvetljenje je potrebno, na primer, u radnim okruženjima gde se izvode precizne operacije, kao što je rad na računaru ili mikroskopu.

Tipovi rasvete

Postoji mnogo različitih tipova rasvete, i oni se razlikuju po nameni, dizajnu, načinu rada i drugo. Najčešćih tipovi:

  1. Unutrašnja rasveta: Ovo je rasveta koja se koristi za osvetljavanje unutrašnjih prostora u zgradama, kućama i drugim objektima. Može biti montirana na zidove, plafone ili pod.  Može se koristiti za generalno osvetljavanje ili za dekoraciju. Unutrašnja rasveta može biti sa sijalicama, LED diodama ili drugim izvorima svetlosti.
  2. Spoljašnja rasveta: Ovo je rasveta koja se koristi za osvetljavanje spoljašnjih prostora, kao što su ulazi, hodnici, dvorišta i druga mesta. Može biti montirana na zidove, plafone ili stubove i može se koristiti za osvetljavanje puteva, parkinga, staza i slično.
  3. LED rasveta: Razlika između klasične rasvete i LED je u tome što se koriste LED diode kao izvora svetlosti. One su energetski efikasne i dugotrajne, što čini LED rasvetu pogodnom za različite namene. Troše malo el. energije (pet puta manje - LED sijalica troši od 16 do 20W za količinu svetla kao stara sijalica od 100W) što ih čini dobrim za budžet i za životnu sredinu. Ovakvo osvetljenje se može koristiti za unutrašnju i spoljašnju rasvetu i može biti dostupna u različitim bojama i dizajnima.
  4. Reflektorska rasveta: Sastoji se od reflektora i izvora svetlosti. Postavljaju na određenu udaljenost jedan od drugog. Reflektori služe za skupljanje i usmeravanje svetlosti na određeno mesto, što ih čini pogodnim za osvetljavanje pojedinih delova prostora ili objekata.